Met roeden kun je een raam verdelen in meerdere vakken. Hiermee creëer je een traditionele en klassieke uitstraling. Voor deze vlakverdeling worden verschillende termen gebruikt, waaronder Wiener Sprossen, kruisroeden, kruiskozijnen en schijnroeden. Is dit dan allemaal hetzelfde? Nee, er zijn een aantal duidelijke verschillen. Wij leggen het je uit!
Wiener Sprossen zijn aluminium afstandhouders in isolerend glas. De afstandhouders zijn geplaatst tussen twee glasbladen, ook wel de spouw genoemd. Met de afstandhouders kan een vakverdeling gemaakt worden in een ruit. Op deze vakverdeling kan je aan de binnen- en buitenkant voorzien van plakroeden. Hiermee geef je een traditionele uitstraling aan een raam, terwijl je tegelijkertijd goede isolatie hebt, omdat de glasbladen één geheel vormen.
De roeden worden op het glas geplakt met speciale tape. De roeden kunnen vervolgens worden afgekit voor een strakke afwerking. Aangezien de roeden op het glas worden geplaatst spreken wij ook wel van opplakroeden en roeden op het glas.
Met Wiener Sprossen in combinatie met opplakroeden is er meer onderhoud nodig dan bij de roeden in het glas. Omdat de roeden op het glas zijn geplakt kun je niet het hele raam in één keer schoonmaken. Elke vlak zul je apart schoon moeten maken. De roeden zelf zijn gemakkelijk te reinigen met regulier schoonmaakmiddel.
De Wiener Sprossen met opplakroeden zijn alleen beschikbaar voor houten kozijnen en de roeden worden in dezelfde kleur als het kozijn geleverd. De opplakroeden zijn toe te passen in dubbel glas, maar het is vooralsnog niet mogelijk om de roeden op mat glas te plaatsen. Wil je een kunststof kozijn voorzien van roeden? Dan kun je het beste gaan voor roeden in het glas.
Bij de opplakroeden met Wienersprossen is er meer onderhoud nodig dan bij de roeden in het glas. Omdat de houten balkjes op het glas zitten, zorgt dit voor een oneffen oppervlak van het glas. Hierdoor kun je het raam niet in één keer lappen, maar zal je ieder vlak apart moeten reinigen. De roeden zelf zijn gemakkelijk te reinigen met een regulier schoonmaakmiddel.
Bij traditionele kruisroeden werd elk vlak voorzien van een apart raam. Hierdoor was er geen optimale isolatie, omdat er in elk vak een apart stuk glas geplaatst moest worden en ook ieder vak apart schoon moest worden gemaakt.
Tegenwoordig worden kruisroeden in de spouw van het glas verwerkt, oftewel tussen de glasbladen. Daarom spreken wij ook wel van roeden in het glas. Hiermee krijg je wel de traditionele uitstraling, maar het glas blijft één geheel. Daarnaast is de isolatie net zo goed als bij standaard HR++ glas en kan je het glas in één keer schoonmaken. Roeden in het glas (kruisroeden) worden ook wel schijnroeden genoemd, omdat het lijkt alsof je raam is opgedeeld in kleinere ramen, terwijl het werkelijkheid één geheel is.
In vergelijking met HR++ glas heeft triple glas een extra glasblad in het midden, er is in feite een dubbele spouw. Hoe gaat dit dan met roeden? Bij roeden in het glas (kruisroeden) worden de roeden bij HR++ glas in de spouw geplaatst. Bij triple glas heb je een dubbele spouw, maar dit gaat in principe op dezelfde manier. De roeden worden dan in allebei de spouwen geplaatst, in elke spouw één paar roeden. Dit is tot dusver enkel mogelijk bij kunststof kozijnen.
Bestel de kozijnen voor jouw klus via Toelevering Online, dan heb je keuze uit Wiener Sprossen met plakroeden of je kunt kiezen voor roeden in het glas (kruisroeden). We bieden keuze uit houten kozijnen, kunststof kozijnen en aluminium kozijnen. Je kunt het glas in 2 grote vakken verdelen, maar bijvoorbeeld ook in 8 kleine vakken. Het is maar net welke uitstraling je wilt creëren!
Configureer eenvoudig jouw kozijn inclusief glas met roeden online en bestel!
Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!