Houtsoorten voor kozijnen

Als je een kozijn wilt bestellen, moet je goed bij jezelf nagaan welk materiaal je gaat kiezen. Bij Toelevering Online heb je de keuze uit houten kozijnen, kunststof kozijnen en aluminium kozijnen. Valt jouw keuze op houten kozijnen, dan moet je ook nog nadenken over welke houtsoort je kiest voor jouw kozijn. Lees hier alles over verschillende houtsoorten voor houten kozijn!

Welke houtsoorten worden veel gebruikt voor houten kozijnen?

De meest voorkomende houtsoorten voor houten kozijnen zijn Mahonie, Meranti, Accoya, Finti, Merbau, Sapupira en Afzelia. Bij de keuze voor een houten kozijn, is de houtsoort uiteraard van belang. Voor houten kozijnen heb je keuze uit hardhout en naaldhout.

Soorten hardhout

Met hardhout wordt er hout van loofbomen bedoeld. Er zijn meerdere soorten hardhout waar je uit kan kiezen. De houtsoorten voor hardhouten kozijnen verschillen qua eigenschappen, opties en mogelijkheden. Hieronder lichten we veel toegepaste houtsoorten voor hardhouten kozijnen uit.

Sapeli Mahonie

Deze houtsoort wordt veel toegepast voor hardhouten kozijnen. Op basis van grondig onderzoek heeft Toelevering Online daarom ook gekozen voor deze houtsoort. Het Mahonie kozijnprofiel wordt vervaardigd uit hardhout afkomstig van loofbomen. Dit zogenoemde Sapeli Mahonie hout heeft weinig kleurverschil en laat zich goed bewerken. Doordat er minder nerven en houtporiën in zitten dan in ander soort hardhout, wordt het eindresultaat erg glad. Sapeli Mahonie valt in de duurzaamheidsklasse 2 en is daarmee zeer duurzaam. Lees meer over onze keuze in ons artikel: Waarom de keuze voor Mahonie hout?

Meranti

Het Meranti hardhout is, net zoals Mahonie, afkomstig van loofbomen en ook goed te bewerken. Ook is het hardhout kwastvrij, relatief goedkoop en minder gevoelig voor beschadigingen. Meranti hardhout valt net als Mahonie in duurzaamheidsklasse 2. Meranti hardhout gaat lang mee en is een populaire houtsoort voor raamkozijnen en deurkozijnen. Erg vergelijkbaar met Sapeli Mahonie. Bij Toelevering Online zijn onder andere onze binnendeurkozijnen vervaardigd uit Meranti hardhout.

Merbau

Merbau hardhout wordt vervaardigd van loofbomen en heeft meer voorbewerking nodig voordat het gebruikt kan worden voor kozijnen. Dit komt omdat het hout kan gaan ‘bloeden’ wanneer het in aanraking komt met vocht of water. Zodoende moet het hout worden ontvet met bijvoorbeeld thinner. Ook kan de kleur van het hout variëren van lichtbruin (vers grenen) tot geel- of zelfs roodbruin in verloop van tijd.

Merbau hardhout valt in een iets hogere hogere prijsklasse dan Mahonie en Meranti. Het hardhout voldoet aan duurzaamheidsklasse 2. Ondanks de hogere prijs is merbau niet per se beter dan Meranti of Sapeli Mahonie. Dit is een van de redenen dat wij kiezen voor Mahonie en Meranti in plaats van Merbau.

Sapupira

Sapupira is een houtsoort die regelmatig gebruikt wordt om kozijnen van te vervaardigen. Het is een soort hardhout en valt net als Mahonie en Meranti in duurzaamheidsklasse 2. Kozijnen van Sapupira kunnen zowel voor binnentoepassingen gebruikt worden als voor gevelkozijnen. Sapupira is erg sterk, makkelijk te bewerken en kan goed geschilderd worden. Sapupira is erg populair wanneer er aan brandwerende normen voldaan moet worden. Qua prijs is Sapupira vergelijkbaar met Merbau.

Afzelia

Het Afzelia hardhout is een zeer harde houtsoort. Afzelia is erg stevig en daarnaast goed bestand tegen vocht. Dit kozijnhout is geschikt voor zowel binnen als buiten en varieert in kleur van lichtoker tot roodbruin. Waar Merbau, Mahonie en Mahonie geclassificeerd zijn in duurzaamheidsklasse 2, is Afzelia hardhout geclassificeerd in duurzaamheidsklasse 1.

Afzelia is een van de duurdere houtsoorten die er bestaan voor kozijnen. Aangezien kozijnen veelal geschilderd worden en de totale levensduur van het houten kozijn weinig verschilt tussen Afzelia en andere soorten hardhout maar wel aanzienlijk duurder is, wordt er minder vaak voor deze houtsoort gekozen.

Soorten naaldhout voor kozijnen

Naaldhout is afkomstig van naaldbomen, denk hierbij aan vurenhout en grenenhout. Naaldbomen groeien sneller dan loofbomen en daarom is het ‘zachthout’ over het algemeen goedkoper dan hardhout. Naaldhout wordt ook veel gebruikt voor kozijnen. Deze houtsoorten hebben over het algemeen een lagere duurzaamheidsklasse dan hardhout.

Er zijn houtsoorten van naaldhout die erg geschikt zijn voor kozijnen, zoals Accoya en Finti. Hieronder lichten we veelgebruikte houtsoorten uit.

Accoya naaldhout: een duurzame keuze!

Het Accoya kozijnprofiel is vervaardigd uit duurzaam naaldhout. Door een acetylatieproces (zuurbad) wijzigt de structuur blijvend tot in de kern, waardoor dit resulteert in een milieuvriendelijk massief hout met een extreem hoge duurzaamheid. Door deze behandeling ontstaat er een dimensionele stabiliteit die in de meeste gevallen beter is dan bij tropisch hardhout. Accoya naaldhout voldoet aan duurzaamheidsklasse 1 en gaat erg lang mee.

In combinatie met moderne verfsystemen zijn Accoya kozijnen een erg duurzame, interessante en financieel aantrekkelijke keuze. De Accoya kozijnen die je bij Toelevering Online kunt bestellen worden standaard geleverd in de aflak en hoeven slechts één keer in de 12 jaar geschilderd te worden.

Finti naaldhout: ClimateProof kozijnen

Het Finti kozijnprofiel is het meest milieuvriendelijke en de meest verantwoorde houtsoort van dit moment. Kozijnen van deze houtsoort zijn 100% ClimateProof. Finti naaldhout is verantwoord Scandinavisch naaldhout met betere eigenschappen dan tropisch hardhout. Het duurzame Finti profiel heeft duurzaamheidsklasse 2, wat betekent dat het gemiddeld tussen de 15 en 25 jaar meegaat. Bij Toelevering Online zijn de Finti kozijnen voorzien van een aflaklaag. Hierdoor hoef je jouw kozijn maar één keer in de 12 jaar opnieuw te schilderen.

Vuren naaldhout

Vurenhout is een van de meest bekende houtsoorten en wordt veel toegepast, zo ook voor houten kozijnen. Vurenhout is afkomstig van fijnsparren en deze bomen groeien vrij snel waardoor de houtsoort relatief goedkoop is.

Vurenhout is van zichzelf niet erg duurzaam en valt in duurzaamheidsklasse 4 of 5. Voor buitentoepassingen is dit veelal niet geschikt. Vuren kan wel bewerkt worden waardoor het hout in duurzaamheidsklasse 2 kan komen.

Vurenhout is minder populair voor gevelkozijnen (buitentoepassing), maar wel erg populair voor binnendeurkozijnen.

Welke houtsoort moet ik kiezen?

Je hebt kunnen lezen dat er veel mogelijkheden zijn voor houtsoorten bij kozijnen. Welke houtsoort het beste aansluit bij jouw klus hangt af van jouw wensen, budget, voorkeur en de locatie van de kozijnen.

Als er een grote kans bestaat op beschadigingen zoals bij deuren dan kan er beter gekozen worden voor hardhout. Finti hout is bijvoorbeeld relatief zacht. Is de kans op beschadigingen klein? Dan is Finti een zeer goede en duurzame keuze!

Als je een duurzame keuze wilt maken dan zijn Finti en Accoya kozijnen een goede optie. Het Finti ClimateProof kozijnprofiel is de meest verantwoorde en milieuvriendelijke houtsoort van dit moment. Accoya is ook een miliuevriendelijke houtsoort die nauwelijks uitzet en krimpt, waardoor ramen en deuren het gehele jaar probleemloos openen en sluiten.

Bij Toelevering Online bieden we de keuze uit verschillende houtsoorten voor kozijnen. Wij hebben onder andere houten kozijnen van Mahonie, Meranti, Accoya of Finti. Stel eenvoudig jouw houten kozijnen op maat samen en bekijk de mogelijkheden! Wij leveren houten kozijnen al vanaf 5 werkdagen!

Vergelijk verschillende houtsoorten voor kozijnen

Ben je benieuwd naar de specificaties van de verschillende houtsoorten die wij aanbieden en wil jij weten welke houtsoort nou precies bij jou past? Bekijk de verschillen dan hier.

Bestel houten kozijnen bij Toelevering Online!

Wil jij je houten kozijnen eenvoudig online bestellen? Bij Toelevering Online stel je jouw kozijn(en) gemakkelijk samen in onze gebruiksvriendelijke configurator. Door een aantal stappen te doorlopen waarin je  zelf diverse eigenschappen kiest, maak je jouw kozijn simpel en snel op maat en naar wens. Toelevering Online levert jouw kozijnen al vanaf vijf werkdagen waar en wanneer het jou uitkomt.

Anderen bekeken ook:

menu
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×