Wat is een stelkozijn en wat zijn de voordelen?

Een stelkozijn is een kunststof of houten frame waar het echte kozijn tegenaan wordt geplaatst. Een stelkozijn wordt veelal tijdens de metselwerkzaamheden in de opening van de muur aangebracht. Zodra men klaar is met metselen, kan het montagekozijn worden geplaatst. Hierdoor voorkom je beschadigingen aan het daadwerkelijke kozijn.

Stelkozijnen worden veel toegepast bij nieuwbouw en bij renovatie. Bij Toelevering Online kun je terecht voor diverse soorten houten kozijnen en kunststof kozijnen die op het stelkozijn geplaatst kunnen worden. De kozijnen zijn gemakkelijk samen te stellen via onze productpagina’s of  in onze configurator. Kunststof kozijnen zijn standaard voorzien van een aanslag en dienen altijd geplaatst te worden tegen een stelkozijn. Als je houten kozijnen tegen een stelkozijn wilt plaatsen dan kun je gebruik maken van een renovatiesponning. Meer weten over de verschillende sponningen? Lees dan onze blog: Wat is een sponning?

Houten of kunststof stelkozijnen

Stelkozijnen worden gemaakt van hout en kunststof. Hout is gemakkelijk te bewerken en ter plekke op maat te zagen. Het hout van stelkozijnen is veelal voorzien van een laag menie (oranje van kleur) of andere kleur grondverf. Deze verf is aangebracht om het kozijn te beschermen tegen weersinvloeden. Het hout gaat hierdoor langer mee, heeft een goede winddichtheid en isoleert. Houten stelkozijnen zijn duurzaam, maar in sommige situaties kan het voorkomen dat het hout begint te rotten. Een stelkozijn is lastig te bereiken en kan niet makkelijk hersteld worden. 

Stelkozijnen van kunststof hebben dezelfde functie als houten stelkozijnen. Het verschil is dat kunststof stelkozijnen niet behandeld hoeven te worden en ze bestendiger tegen weersinvloeden zijn. Een kunststof stelkozijn kan nooit rotten of schimmelen omdat het geen vocht opneemt waardoor kunststof steeds populairder is voor stelkozijnen.

Stompe plaatsing vs stelkozijnen

Wanneer je een kozijn monteert zonder stelkozijn, wordt dit een stompe plaatsing genoemd. Dit kan bijvoorbeeld met een kalksponning. De kalksponning wordt vooral bij nieuwbouwprojecten gebruikt om een mooie aanslag rondom het kozijn te creëren.

Op deze manier is een kozijn ook te plaatsen en wordt het kozijn verankerd in de bestaande spouwlat of de muur. Bij plaatsing in de muur moet er meer worden geboord en geklopt. De kans op een beschadiging is groter. Een stelkozijn is dan de perfecte oplossing.

Voordelen van een stelkozijn

Een kozijn is over het algemeen eenvoudiger te plaatsen als er een stelkozijn geplaatst is. Je hebt een duurzame afdichting tegen water en door het plaatsen van een stelkozijn zit het kozijn steviger in de spouwmuur, waardoor het risico dat het kozijn los gaat zitten wordt weggenomen. Daarnaast voorkomt een stelkozijn eventuele beschadigingen aan bijvoorbeeld behang en stucwerk bij de renovatie van kozijnen. Doordat het kozijn niet is verankerd in de spouwmuur, is er minder kans op scheuren en verdere schade in de binnenmuur. De kierdichting en winddichtheid is beter voor elkaar met een stelkozijn. Een stelkozijn draagt tevens bij aan de inbraakwerendheid.

Stelkozijnen bij Toelevering Online

Toelevering Online levert geen stelkozijnen, maar kan jou wel advies geven over de mogelijkheden en de juiste sponning voor jouw project. Heb je vragen over welke sponning het beste aansluit bij jouw project? Stuur dan gerust een berichtje via Whatsapp, chat, mail of neem telefonisch contact met ons op!

Neem contact op!

Anderen bekeken ook:

menu
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×